Je kunt nog zo gelukkig zijn met het leven dat je nu hebt, wanneer je niet weet waar je vandaan komt, kom je jezelf toch op een gegeven moment tegen. Bijvoorbeeld wanneer je moeder niet wil of kan zeggen wie je vader is. Dat kan uit privé-overwegingen zijn, maar ook omdat je verwekt bent via een donor. Een vaderschapstest kan dan uitkomst bieden. Tenminste, als je een vermoeden hebt wie je vader (of verwekker) zou kunnen zijn. Zo’n test heeft geen zin om te doen als je geen vergelijkingsmateriaal hebt.
Een stamboom uitzoeken is een flinke klus!
Maar wel een leuke klus. Het is niet voor niks dat je steeds meer van dat soort televisieprogramma’s ziet! Door het uitzoeken van je stamboom kun je achter veel leuke feiten over je familie komen. Het kan natuurlijk ook minder leuk zijn wat je ontdekt. Dat weet je van te voren helaas niet. Je kunt best vreemde dingen tegenkomen over je voorvaderen en -moederen. Zij kunnen heel fijne mensen geweest zijn die iets significants hebben betekend voor de samenleving. Maar het kunnen ook mensen geweest zijn waar je eigenlijk niet mee geassocieerd wilt worden. Dat weet je echter pas als je al een flink eind op streek bent.
De verhalen bewaren
Het is sowieso een goed idee om aan iedereen in je familie vragen te stellen over vroeger. Over hoe de familie er toen uit zag. Waar de mensen woonden. Wat voor beroepen zij uitoefenden en met wie ze trouwden en kinderen kregen. Want dat was natuurlijk een gegeven. Nou ja, die kinderen niet perse, maar een diverse samenleving zoals we die nu kennen was er toen echt nog niet. Ook leuk om te weten is wie in de familie het zwarte schaap was. Of die gekke tante of oom. Want geloof mij, in iedere familie heb je familieleden die “anders” zijn. En nu is dat prima. Toen…
Verwerk alles in een boek
Wanneer je tot de bodem bent gegaan met het uitzoeken van alle familie-verbanden, kun je er een mooi boek van maken. Hier hoef je echt geen schrijver voor te zijn. Je kunt het boek zelf in elkaar zetten en verdelen onder de familieleden die interesse tonen. Of je maakt één boek en laat dat rouleren. Dat is toch leuker dan alles in een online-programma laten staan. Door het hele verhaal, met alle beschikbare foto’s, af te (laten) drukken maak je de geschiedenis tastbaarder en echter.